Sosyal Medya

Makale

ABD SuriyeÂ’de oyunu kendi lehine deÄŸiÅŸtirme gayretinde

Bugünlerde ABD’nin Suriye’de ne yapmaya çalıştığını kestirmek zor iÅŸ. Seçenek yelpazesi daha geniÅŸken bile yol haritası daha belirgindi. Fakat son bir yıldır özellikle de son birkaç aydır ABD, Suriye’de serseri mayın gibi ilerliyor.

Rusya’nın Suriye’de bu kadar mevzi kazanması, OrtadoÄŸu siyasetine güçlü bir aktör olarak geri dönmesi ve kendisini çevreleyen bölgelerdeki caydırıcı gücünü artırması Obama’nın facia dış politikasının doÄŸrudan bir sonucu. Obama emekliliÄŸinde golf topuna her vurduÄŸunda Rusya’yı OrtadoÄŸu’ya yeniden sokan ABD baÅŸkanı olarak hatırlanacak. GeçtiÄŸimiz beÅŸ sene boyunca Rusya müttefiklerine sahip çıkan ve oyun kuran bir aktör olarak gücünü tahkim ederken; ABD ise müttefik satan ve terör örgütlerinden müttefik devÅŸirmeye çalışan bir aktör olarak namını tesis etti. Nihayetinde Suriye’de caydırıcılığı oldukça azalan, Kuzey Suriye’de ise PKK-YPG dışında tüm aktörleri kendisine düşman eden bir güce dönüştü. ABD Suriye’de savruluyor. Savrulurken mevzi kaybediyor. Mevzi kaybettikçe yanlışlarına daha çok sarılmak zorunda kalıyor. Yanlışlarına sarılmak zorunda kaldıkça hırçınlaşıyor. HırçınlaÅŸtıkça da çılgınlaşıyor.

Son yazıda ABD’nin Deyrizor’da Esed rejimini bilinçli olarak vurduÄŸundan bahsetmiÅŸtim. ABD hava saldırısıyla ‘oyunda ben de varım’ mesajını hem rejime hem de Rusya’ya gönderdi. O günden bugüne ise savrulmaları ve çeliÅŸkileri devam ediyor. Belli ki çatışmaların durdurulması mutabakatına Rusya ve rejimin uymaması ABD’yi oldukça kızdırmış. Tabii ki sorun hayatını kaybeden Suriyeliler deÄŸil. ABD’nin en basit çatışmaların durdurulması mutabakatına uyulması konusunda bile ciddiye alınmıyorsa ABD için bir problem var demektir. ABD beÅŸ sene boyunca kaybettiÄŸi caydırıcılığının maliyetini ÅŸimdi ödüyor.

BMGK toplantısında Kerry, muhaliflerin olduÄŸu bölgelerde Esed uçaklarının uçmasının yasaklanmasını istedi. Yanlış duymadınız; ABD’nin son beÅŸ senedir ÅŸiddetle karşı çıktığı ‘uçuÅŸa yasak bölge’ tarzı bir teklifte bulundu Kerry. Daha bundan birkaç hafta önce CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın uçuÅŸa yasak bölge çaÄŸrılarına kulak tıkayan ABD Yönetimi, ÅŸimdi Rusya’ya uçuÅŸa yasak bölge konusunda yalvarır duruma geldi.

ABD Suriye’de hiçbir zaman güvenilir bir paydaÅŸ olmadı. Daha doÄŸrusu hiçbir zaman paydaÅŸ olmadı. Åžimdi ise zemin kaybetmenin verdiÄŸi tüm hırçınlıkla, beraberinde hareket edenlere maliyet ödetecek bir çıkmaza girmiÅŸ durumda. PKK üzerinden Kuzey Suriye’yi ÅŸekillendirme planları Fırat Kalkanı ile tehlikeye girerken ABD hemen kriz yönetme moduna girdi. Sahadaki ajanlarının ve özel kuvvetlerinin tüm çabası Washington’a ‘her ÅŸey kontrolümüz altında’ mesajını yollamak. Bunun için PKK’ya ÅŸimdiye kadar hülle yoluyla silah verirken artık doÄŸrudan silah verme hazırlığı yapıyor. Fırat Kalkanı’na yancı olarak girdi. Muhalefet üzerinde hâlâ bölücü ve yıkıcı rolüne devam ediyor. Harekâtımızı mümkün olduÄŸunca sekteye uÄŸratma ve kendi elleriyle yarattığı ırkçı YPG-PKK projesini hayata geçirme hülyalarında.

ABD Suriye’de önümüzdeki günlerde oyun deÄŸiÅŸtirici hamleler yapma gayreti içerisinde. Oyun deÄŸiÅŸtirmeden kasıt Suriyelilerin acısını dindirme deÄŸil tabi ki. KaybettiÄŸi zemini yeniden kazanma adına PKK terör örgütünü destekleme yanlışına daha da sarılacağının iÅŸaretleri var. Belki de Türkiye henüz Kuzey Suriye’de PKK’ya yönelik kapsamlı operasyona henüz baÅŸlamamışken YPG-PKK’yı savunmaya hazırlama gayretinde.

Türkiye düşmanlarının hamlelerini yakından takip etmeli; ‘müttefiklerinin’ hamlelerini ise daha da yakından takip etmeli.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.